Lagos ligt in het westen van de Portugese Algarve op 30 kilometer afstand van het meest zuidwestelijke puntje van Europa. De oceaan zorgt ervoor dat de lucht bijzonder schoon is. Ten noorden van Lagos ligt het bergmassief van de Monchique, dat de noordelijke winden en wolken afschermt. Daardoor behoort Lagos tot de steden met de meeste zonne-uren van Europa. Aan de zuidkant van Lagos stroomt de warme golfstroom. Die versterkt het subtropische karakter van de streek. Dat betekent: hele zachte winters en een heerlijk voor- en najaar.

Met 3000 uren zon per jaar staat de Algarve bovenaan in Europa. De meeste regen valt in het najaar en de winter en meestal zijn er niet meer dan 60 dagen per jaar met wat nattigheid. Ondanks de hoge temperatuur in de zomer ervaar je dat niet als bloedheet omdat de luchtvochtigheid dan relatief laag is. Een ander groot voordeel is dat er meestal een lekker verkwikkend windje vanaf de Atlantische Oceaan waait.

klik op foto's voor vergrotingKlik hier voor de weersverwachting voor Faro.

Lagos wordt omringd door zeven speciale zandstrandjes, die elk zijn omgeven door schilderachtig rode of goudgele rotsen. Vanaf de beroemdste van deze rotsformaties, de Ponta de Piedade, hebt u zicht op een aantal van deze strandjes en kan het zomaar gebeuren dat u een school dolfijnen voorbij ziet zwemmen. Het achtste strand, Meia Praia, wordt niet door rotsen maar door duinen omgeven. Het strekt zich aan de oostkant van Lagos over vele kilometers uit en loopt zeer geleidelijk af de zee in.

Lagos zelf is op heuvels gebouwd en kijkt via de boulevard met palmen uit over de baai en op de vissers- en jachthaven. De binnenstad heeft nog steeds het originele stratenpatroon, de historische gebouwen en de 800 jaar oude stadsmuren.

Het stadje heeft zijn kleinschaligheid en ontspannen atmosfeer behouden. De vele gezellige terrasjes, restaurantjes en kleine winkeltjes zijn op een natuurlijke manier ingepast. De vriendelijke bewoners maken het geheel compleet. Zij geven Lagos die heel bijzondere en relaxte uitstraling.

 

 


Rijen hoge flats, zoals aan de Spaanse costa´s of zoals in een deel van de Oost-Algarve, zult u in Lagos dan ook tevergeefs zoeken. Het gemeentebestuur heeft gelukkig een strak ruimtelijk ordeningsbeleid gevoerd. Wijzigingen in het stadsbeeld, zoals de aanleg van parkjes en van rotondes, zijn geleidelijk en met veel oog voor detail aangebracht. Bijvoorbeeld met mozaïeken, bloemenstruiken en palmbomen.

Uit het feit dat men in Lagos zorgvuldig met de omgeving omgaat, kan niet worden afgeleid dat de tijd heeft stil gestaan. In de binnenstad zijn talrijke internetfaciliteiten. De ruime jachthaven, die via een loopbrug met de binnenstad is verbonden, biedt alle watersportmogelijkheden die u zich kunt denken. Vier grote supermarkten zijn zeven dagen per week geopend. Er is een hypermodern (privé-)ziekenhuis en er zijn twee golfcourses. Sinds 2004 is er een uitstekende snelwegverbinding naar Faro en naar Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Ook Sevilla in Spanje is in 2,5 uur bereikbaar en is een bezoek meer dan waard.