Vliegen
Transavia is soms een goedkope aanbieder naar Faro. Je kunt eenvoudig via Internet boeken. Het moet goedkoop dus de vliegtijden zijn vaak niet comfortabel en op Schiphol moet je veelal op de verste pier in- en uitstappen. Denk daarom ook eens aan vliegen via Rotterdam of Eindhoven. Wel erg handig is het inchecken via Internet. Scheelt toch weer tijd op Schiphol.  Je kunt tegenwoordig bij Transavia ook in Faro online inchecken, maar dan moet je op dit moment nog wel je boarding pass ergens kunnen printen.
Ryanair vliegt vanaf Eindhoven, Maastricht, Brussel/Charleroi en Weeze/Düsseldorf (even voorbij Venlo), met uiterst gunstige tarieven!

Autohuur
Het huren van een auto kun je heel simpel via Internet doen. Rond het vliegveld van Faro zitten veel verhuurbedrijven die, zeker buiten het hoofdseizoen, voor onze begrippen aantrekkelijke tarieven hanteren.

Omdat er zoveel aanbieders op Internet komen, is het elke keer weer interessant om opnieuw te kijken waar je de beste deal kunt maken. Let wel op gelijke voorwaarden zoals vrije kilometers, eigen risico etc. kosten voor 2e bestuurder of extra kosten wanneer je naar Spanje wilt. Controleer op het internet ook de ervaringen van anderen want soms kan goedkoop ook duurkoop blijken!

Je zou je zoektocht kunnen beginnen bij Goedkope-huurauto.nl of één van de vele autoverhuur bedrijven op het Internet. En verder is het advies: boek niet vanuit Nederland of via de luchtvaartmaatschappij bij de grote internationale verhuurders als Hertz etc. Daar betaal je echt veel te veel. Sites die wij zelf gebruiken zijn Yor of Autoverhuur-portugal. De laatste werkt samen met Yor, is in het Nederlands maar is wel duurder dan rechtstreeks bij Yor. In het voor- en zomerseizoen is Cardelmar een goedkoper alternatief. Car del mar doet zaken met meerdere verhuurbedrijven. Een daarvan is Airauto. Deze zit in ieder geval op het vliegveld van Faro en ze hebben, in tegenstelling tot veel anderen, geen verborgen kosten. Vraag dus vooral naar Air auto.

Tolwegen in Portugal
Op 8 december 2011 is er elektronische tolheffing ingevoerd op de A22, A23, A24 en A25 (er zijn ook nog een aantal wegen met 'ouderwetse' poortjes en kassa's). De genoemde tolwegen hebben geen gewone tolpoortjes en je kunt er niet met euro's of een credit card betalen. Betalen gaat via een elektronisch systeem. Zie hiervoor de gedetailleerde beschrijving bij deze link van de ANWB.

Het werkt in ieder geval als volgt: langsrijdende voertuigen worden door een tolpunt bij de oprit van de wegen geregistreerd door camera's die geïnstalleerd zijn op zogenaamde tolpoorten. Deze zijn op de gehele tolweg geplaatst. Je kunt de betreffende wegen herkennen door de melding “Electronic toll only” bij de oprit. Je kan natuurlijk ook samen met de meeste Portugezen op de N wegen gaan rijden !

Als de betaaltermijn is verlopen zonder betaling van het tolgeld, wordt dat gezien als overtreding en zal de bestuurder een boete worden opgelegd, verhoogd met administratiekosten.
Autoverhuurbedrijven werken veelal met een apparaatje op de voorruit waarmee jouw verbruik wordt geregistreerd en betaald.

Openbaar vervoer
De Algarve heeft goede en betrouwbare busverbindingen. Voor meer informatie kun je hier klikken (bovenin op de Engelse vlag klikken om de site in het Engels te kunnen lezen). Er is een airport shuttlebus van maatschappij Eva die alleen stopt in Albufeira en Portimao en Lagos. Vanaf busstation in Lagos kun  je lopen naar ons appartement. Is ongeveer 20 minuten. Het is een heel goede verbinding. In de winter 3 keer per dag. Rest van het jaar, 4 keer per dag.